+32 (0)11 31 19 88 of +32 (0)3 320 99 10 info@amrservice.be

Blog

Home / Wat is nu de impact van de IE energie-efficiëntieklasses?

Wat is nu de impact van de IE energie-efficiëntieklasses?

4 oktober 2023 | elektromotoren, energiebesparing, retrofit

Europa deelt motoren sinds enkele jaren op in energie-efficiëntieklasses. Vanaf 1 juli 2023 moeten elektromotoren met twee tot zes polen en vermogens tussen 75 en 200 kW voortaan voldoen aan de efficiëntieklasse IE4.

40 miljoen ton CO2 besparen

Maar wat betekent dat nu eigenlijk concreet? Siemens maakte het rekensommetje. Als alle 8 miljard elektromotoren die vandaag operationeel zijn binnen de Europese Unie, zouden voldoen aan IE4 en als variabel aandrijfsysteem met een omvormer zouden worden gebruikt, dan zou de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40 miljoen ton dalen.

Flinke besparing op energiekosten

Amai, dat kan tellen voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. We halen er een concreet voorbeeld bij. Een IE4-motor van 200 kW heeft op vol vermogen ruim 30% minder energieverlies dan een gelijkaardige IE2-motor.  Dan spreken we nog maar alleen over de motor. Voeg daar nog een frequentieregelaar aan toe en we spreken al snel over een besparing van duizenden euro’s per jaar per motor.

Herstellen of vervangen?

Is jouw motor aan reparatie toe? Haal er dan als de bliksem de aandrijfspecialisten van AMR bij. Samen met jou bekijken we wat de meest interessante optie is voor jouw specifieke elektromotor: herstellen of vervangen? Naar IE4 of al naar IE5 overgaan? Want ook voor die energie-efficiëntieklasse hebben al heel wat fabrikanten hun huiswerk klaar.

Kosten-batenanalyse

Wij zetten de kosten en baten voor u op een rijtje. En daarvoor hoef je niet eens met motoren te zitten die binnen dat vermogensbereik vallen. Zelfs als de wetgever het vandaag nog niet verplicht kan het interessant zijn om voorop te lopen en je van een energiezuinige productie te verzekeren.

Energiebesparing bij retrofit van elektromotoren

Wil je meer info?
Laat het ons weten!
info@amrservice.be
+32 (0)11 31 19 88