+32 (0)11 31 19 88 of +32 (0)3 320 99 10 eb.ecivresrma@ofni

Blog

Home / Afrekenen met zwerfstromen en dure lagerschade

Afrekenen met zwerfstromen en dure lagerschade

4 oktober 2023 | elektromotoren, op maat, predictief onderhoud

Een veel voorkomende oorzaak voor lagerschade zijn zwerfstromen. Dat zijn stromen die afwijken van het gewenste elektrische circuit, stroom kiest nu eenmaal de makkelijkste weg. Ze laten een heel kenmerkend schadebeeld op de binnen- en buitenring. Niks nieuws onder de zon, zegt u, en dat is waar. Elke onderhoudsmanager is zich wel bewust van deze problematiek.

Frequentieregelaars verhogen risico

Maar wist u ook dat zwerfstromen de laatste jaren meer op de voorgrond treden? Met het streven van Europa naar meer energiezuinigheid, is de frequentieregelaar een bijna standaardtoevoeging geworden, zeker bij hoge vermogens. Dat verhoogt echter ook het risico op zwerfstromen. Willen we dat gewenste hoge rendement behouden, dan zullen we onze installaties dus beter moeten beschermen.

Wat met kleine vermogens?

De traditionele aanpak werkt met geïsoleerde lagers. Klus geklaard? Toch wel, maar niet bij alle motoren. Motoren tot 37 kW zijn vaak te klein om dergelijke geïsoleerde lagers toe te passen. Het alternatief, het gebruik van speciale, isolerende oppervlaktecoatings op assen en deksels valt dan weer duur uit. Vaak tot driemaal zoveel.

Aardingssytemen voor assen: betrouwbaar en efficiënt

AMR zou AMR niet zijn, mocht het niet voor al zijn klanten en elk budget naar een juiste oplossing zoeken. We introduceren daarom aardingsystemen voor assen, gemaakt van koolstofvezels. Deze leiden deze zwerfstromen betrouwbaar naar de grond en beschermen zo rollagers en aangrenzende assemblages in tandwielkasten en AC-motoren. Aardingssystemen die zich bovendien laten aanpassen aan de motor in kwestie. Een betaalbare oplossing dis die ook achteraf makkelijk gemonteerd kan worden.

Wil je meer info?
laat het ons weten!
eb.ecivresrma@ofni
+32 (0)11 31 19 88